photography
Date: Feb 20th, 2009 9:05:26 am - Subscribe
Mood: obnoxious


yo
seperti mana korang maklum..currently aku develop minat dalam photography area ni,,

aku tau dalam blog aku b4..byk kali aku dah metion pesal mende ni dan aku tau korang suma dah bosan baca ...tapi aku peduli ape r,,haha

so persoalan skrg..camana aku boleh terjerat dalam mende ni,....?
xde ke minat lain ke nak cari..
mengumpul setem ke..menangkap rama2 ke..
mencerap bintang ke..membakar kek ke.,.senam robik berirama ke.. haha

well actually..aku telibat pon xde la lama sangat,,
stat2 aku mula spot minat ni lebih kurang 3 tahun dulu...semasa aku berkenalan dgn sorang ni kat matriks..

keje die menangkap gambe je...time lecture ke,,time lunch ...x lengkang amik gambar dgn kamera fon die...hahah aku tgk pon cam spastik lak..

but satu ciri yg aku kagum kat die..cam die berani r mengekspresi kan kreativiti die menangkap gambe dan x kisah org lain usha pelik kat die nape slalu sgt tgkp gambe ni..

Plus die ade gak inform yg die ade letak gallery pics die kat website..then aku pon usha tgk,,,
personally aku mmg impress kat hasil die.. especially die nye editting skill...mmg dapat tunjukkan r mesej yg die nak bagi..

sejak time tu..ntah camana aku kenal lak ramai member2 lain yg obses dgn photography ni..lama2 aku pon stat terpengaruh dgn depa suma..plus time tu mmg aku xde any particular interest,,

member aku pernah berpesan,

"time ni sebagai remaja ni ,wahai sahabatku razi..anda hendaklah mencari sebarang hobi atau kemahiran yang anda minat..sekurangnya anda dapat lah pengalaman dan menghiburkan diri anda..tambahan pula life sebagai student ni bosan kalo asyik belaje je dan xde mende lain nak wat..live ur life bro..asalkan x bertentangan dengan agama kita ye"
(mesej ni aku saje tokok tambahkan..kalo ikut mesej asal die bulat2..xde makna pon..haha)

so ape langkah pertama aku dalam melibat kan diri dalam bidang ni...tgkp gamber la

but first kamera yg aku guna x la boleh dikatakan genuine kamera



mende ni lah aku guna..ia adalah handset aku dan juga kamera aku...sony eriksson k750i.

but,,guna gadget agak worth enough for starters yg nak stat expose kat area ni..this fon ade 2m.pixel kamera...siap dgn editting system yg masyuk...pic pon lawa r for standard foto

jadi mende ni aku dok wat tgkp gambo..
pas tgkp nk cantikkan lagi...aku edit dgn adobe photoshop..nak nampak lawa cam tgkp dgn kamera mahal ..hahah
honestly sampai skrg aku still bengong2 gak nak guna mende ni..cam2 application x khatam explore lagi...
tapi for u all yg cam aku gak....dun worry ..bukak je internet,,cam website bag tutorial nak wat mende2 ni kat adobe..
eg. www.tutorialized.com..

then ape aku wat dgn hasil aku...aku pon letaklah lak kat gallery site aku
ade byk gak website yg provide org ramai tuk letak hasil pic diorang pastu org lain boleh tgk n komen2 skit...it sort of cam community site for artwork fan..



ni la die website yg aku join..deviantart

generally dis web offer myk gak genre lain beside dan photography (majority)



LITERATURE pon ade...haha
so member from different artfield boleh la stopby gallery member lain dan usha tgk hasil depa suma



mostly dis web myk tolong aku ajar mende pesal photoart stuff ni,...baca komen diorang kat hasil aku,,,ikut tunjuk ajar drpd expect sana..lama2 aku slowly minat kat photography ni...even sampai skrg skill aku pon xde sampai mana pon...masih mentah lagi..hopefully aku dapat improve skill aku perlahan2...

skrg aku pon dah berjaya posses slr kamera aku sendiri..




sony alpha 200..10.3m.pixel
dgr kata kamera ni suitable for begginers ..so for permulaan aku guna la kamera ni...(nikon,canon,,wait for me r!!)....

tu die A until Z perkembangan hobi aku pesal tgkp2 gamber ni..so bg sesape yg minat dan nak stat....wat r cepat.ye..haha
ciow!



Comments: (0)


Window Template
Free Blog Hosting Join Today
Content Copyrighted razirazali at Aeonity Blog
Comments:

ReCaptcha:

Posting as anonymous Anonymous guest, why not register, or login now.